Oruç tutacak olan Müslümanlar; sözlükte kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak anlamlarına gelen imsak vaktinde sahur yapar ve bu kıymetli vakitte dua ederler. Sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağı alimler tarafından bildirilirken, sahurda okunacak dualar da manevi huzurun kapısını aralayacak. Oruç tutmak için gecenin bir vakti kalkılan sahur yemeğinde okunması tavsiye edilen duayı sizlere araştırdık.

Sahur'da yapılacak dualar Ramazan ayında oruç tutan kişilerin günlerini sağlıklı ve bereketli geçirmeleri için yapılan dualardır. İşte sahur duaları örnekleri:


Türkçe Okunuşu

“Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyi fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, feğfir li ğatieti ya erheme’r rahimin.”

Anlamı

“Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin.Allah’ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi.”

Peygamberimizin Sahur duası;



Peygamber Efendimiz sahur esnasında "Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allahımız .. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle... Amin..." sahur duasını okumurmuş.

"Allah'ım! Senin rızanı kazanmak için kalkıyoruz, bize güç ve kuvvet ver. Bizi günahlarımızdan arındır ve mağfiret eyle. Amin."

"Rabbimiz! Bu sahurda bize rahmetinle muamele eyle, dualarımızı kabul eyle. Bizi affet ve mağfiret eyle. Amin."

YEMEK DUASI


"Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

Anlamı

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"


* Resulallah (s.a.a) dedi ki; “Allah ve melekleri sahur vakitlerinde istiğfar eden ve sahur yemeği yiyen kimselere salavat getirirler.”

Nihat Hatipoğlu'nun sahur duası! Sahurda okunabilir dua tavsiyesi:

"Ya Rabbi! Senin rızanı kazanmak için oruç tutuyoruz, bize sabır ver. Dualarımızı kabul eyle. Amin."

"Allah'ım! Bu sahurda bize verdiğin nimetler için sana şükrediyoruz. Bize güç ve kuvvet ver. Dualarımızı kabul eyle. Amin."

"Ey Rabbimiz! Bu sahurda bizi rahmetinle muamele eyle, günahlarımızı bağışla. Bizi her türlü kötülükten koru. Amin."




“Allâhümme kir sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” duâsı okunması mümkün. Bu allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu benzer biçimde ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; kabahatımı bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı! Affet beni, ey kabahatları affeden Rabbim! Allah’ım! Bu günde emrini icra etmek için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel keyfinı bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretlisi”

Kadir Suresi Okunuşu


-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.

2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.

3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.

4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.

5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

Kadir Suresinin Anlamı, Meali


Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Allah'ım! Bugün oruç tutmak için sahura kalktık, bize rahmetinle yardım et ve bu mübarek ayda bizleri affet. Amin."

"Ey Rabbimiz! Bu mübarek ayda bizleri hidayete erdir, bizi affet ve bize rızık ver. Amin."

"Allah'ım! Bu sahurda bize verdiğin nimetler için sana şükürler olsun. Bizi günahlarımızdan arındır ve bizi senin yolunda sabit kıl. Amin."

"Rabbimiz! Bu mübarek ayda bizleri sana yaklaştıracak ameller yapmayı nasip eyle. Bizleri affet ve bize rahmetinle muamele eyle. Amin."

"Allah'ım! Bu sahurda bize verdiğin nimetler için sana şükürler olsun. Bize oruç tutmayı kolaylaştır ve senin yolunda güç ve kuvvet ver. Amin."

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK GÜNAH MIDIR?

Günah değildir, ancak sahura kalkmak çok sevapdır. Bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmak iyi olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler.) [İ. Ahmed] (Yani Allahü teâlâ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar için dua eder.)

Sahurun dinimizdeki yeri: Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.